Banner Resmi

MESS Eğitim Vakfı (MEV) Mesleki ve Teknik Eğitim İçin Çok Katmanlı Bir Çözüm: Değişim Elçileri Projesi

2020 yılında, Avrupa Birliği tarafından tahsis edilen Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA-II) Hibe Fonlarına başvuru hazırlandı. Sektörel Mükemmeliyet Merkezleri Kurulması Yoluyla Mesleki Eğitimin Kalitesinin Artırılması Hibe Programı (IQVETIII) alanında yapılan başvuru 2022 yılı Şubat ayında kabul edildi ve yine 2022 yılı Şubat ayında proje faaliyetleri başlatıldı. MESS Eğitim Vakfı olarak “Mesleki ve Teknik Eğitim İçin Çok Katmanlı Bir Çözüm: Değişim Elçileri” adıyla başvurusunu yaptığımız projenin amacı, mesleki ve teknik eğitim kurumlarındaki teknik öğretmenlere kaliteye dayalı ve sürekli eğitim mekanizmalarını kullanarak verilecek eğitimlerle, metal sektöründe istihdam edilecek nitelikli iş gücünün yetiştirilmesini sağlamak ve fark yaratan öğretmenlerin yetişmesine destek sağlanması olarak belirlenmiştir.Bütçesi 550 bin Avro olan proje eğitimlerinin online eğitim kısmına 400 öğretmen, pratik kısmına ise 150 öğretmen katılması planlanmıştır.

Bu çerçevede verilecek olan proje eğitimleri için başta Ardunio, Pnömatik ve Mekatronik Eğitim setleri ile donatılan “Sektöre Mükemmeliyet Merkezi Eğitim Sınıfı”’nın kurulumu Vakfımızın sınıflarında gerçekleştirilmiştir. Merkez bünyesinde verilen Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 eğitimlerinin içerikleri ve programı MEB ile istişare içinde hazırlanmıştır. Oluşturulan müfredat kapsamında RFID, CPS, ROS gibi Endüstri 4.0 uygulamaları eğitimleri ile birlikte proses otomasyon eğitimleri gerçekleştirilmiştir. Oluşturulan eğitimler “Metal Sektöründe Dijital Dönüşüme Hazırlık Uzmanlık Eğitimi” ismiyle hizmetiçi eğitim modülü olarak Millî Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS) üzerinden 81 ildeki öğretmenlerimize duyurulmuştur.

Proje süresince toplam 36 ilden 151 öğretmen yüzyüze eğitimlere katılım sağlamıştır. Türkiye’nin dört bir yanından eğitimlere katılım sağlayan öğretmenlerimizin konaklama ve ulaşım masrafları verilen hibe kapsamında karşılanmıştır. Mayıs 2023 tarihinde başlayan eğitimlerimiz, Kasım 2023 ayındaki eğitimlerimiz ile son bulmuştur.

Verilen eğitimler 5 gün sürecek şekilde tasarlanmış olup, eğitimlerin 3 günü MESS Eğitim Vakfı içerisinde oluşturulmuş sınıfta yapılmıştır. Sonrasında biri MEXT Teknoloji Merkezi olmak üzere iki gün saha ziyaretleri ve işbaşı eğitimler tamamlanmıştır.

  • Alarko-Carrier
  • Arçelik
  • Arçelik-Lg
  • Arfesan
  • Aygaz
  • Baymak
  • Bosch
  • Ford-Otosan
  • Mercedes-Benz Türkiye
  • Türk Traktör

Verilen yüzyüze eğitimler haricinde, asenkron çevrimiçi eğitim modülleri katılım sağlayan öğretmenlerimize sunulmuştur. Farklı seviyeden teknik eğitim modülleri ve kişisel gelişim eğitimlerini içeren çevrimiçi eğitim sistemi ile öğretmenlerimizin eğitimler sırasında ve sonrasında gelişmeleri hedeflenmiştir.Toplamda 400 saat eğitim öğretmenlerin kullanımına açılmış olup, eğitim sistemine paralel katılımcıların çalışmalarını takip edebileceği bir oyunlaştırma platformu da projeye dahil edilmiştir.

Eğitimler sonrasında öğretmenlerimize sınıflarında kullanabilecekleri eğitim materyalleri dağıtılmış olup, katılımcılarımızdan öğrencilerine Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 konulu dersler vermeleri istenmiştir. Eğitimlerle yetkinlikleri gelişen öğretmenlerimiz çarpan etkisiyle geniş öğrenci kitlelerine ilgili eğitimlerin ulaşmasını sağlamıştır. Türkiye’nin neredeyse her ilinden Mesleki ve Teknik Lisesinde eğitim gören öğrencilere eğitimlerimiz ulaştırılmıştır.

27 Aralık 2023: MEV Change Agents Kapanış Toplantısı

Avrupa Birliği tarafından tahsis edilen Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA-II) Hibe Fonlarına başvuru hazırlandı. Sektörel Mükemmeliyet Merkezleri Kurulması Yoluyla Mesleki Eğitimin Kalitesinin Artırılması Hibe Programı (IQVETIII) kapsamında faaliyetlerini tamamladığımız “Mesleki ve Teknik Eğitim İçin Çok Katmanlı Bir Çözüm: Değişim Elçileri” projemizin kapanış toplantısını, yine aynı hibe programı kapsamında MESS tarafından yürütülen “Tasarım Akademisi” programı ile birlikte 27 Aralık 2023 tarihinde MEXT Teknoloji Merkezinde gerçekleştirdik.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığından temsilcilerin yanı sıra, sektör temsilcilerini ve eğitimlere katılım sağlayan öğretmenlerimizi buluşturan kapanış toplantımıza toplamda 150 kişi katılım sağlamıştır. Üye işletmelere erişim bağlantısı ayrıca gönderilen, kapanış toplantısına ilişkin canlı yayına da toplanda 233 kişi katılım sağlamıştır. Oldukça geniş katılımla düzenlenen kapanış toplantısına Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu adına Eğitim Sektör Yöneticisi Mustafa Balcı, Millî Eğitim Bakanlığı adına Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Mustafa Günay ve Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanı Mehmet Bal katılım göstermiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürü Ersoy Günay ise toplantıya gönderdiği video mesaj ile katılmıştır.

MEXT Yönetici Direktörü Efe Erdem’in açılış konuşmaları ve MEV Genel Müdürü Birol Korkmaz’ın proje sunumları ile başlayan etkinlikte, ilgili bakanlık ve kurum temsilcilerinin konuşmaları sonrasında, projeye katılım sağlayan öğretmenlerimizden Kenan Karan, Neslihan Genç ve Ford Otosan Mesleki Teknik Eğitim Akademisi Lideri Hüseyin Yakup Temur ile deneyim paylaşımı etkinliği yapılmıştır. Deneyim paylaşımı etkinliğinde projenin önemi ile birlikte mesleki ve teknik eğitimin konumu ve geleceği gibi konular da tartışılmıştır. Kapanış Toplantısı proje süresince bizlere desteklerini esirgemeyen üye işletmelerimize plaket takdimi ile tamamlanmıştır.